czwartek, 13 października 2011

Żywność ekologiczna


Świadomość naszego ciała, świadomość naszego życia a w konsekwencji i świadomość tego co jemy systematycznie w naszym społeczeństwie rośnie. Warto posiąść wiedzę, kto jest odpowiedzialny i jak się wywiązuje z tego, abyśmy otrzymywali prawdziwie zdrowe produkty - produkty ekologiczne.



Coraz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu i dzięki temu rośnie ilość producentów, którzy zwracają uwagę, aby ich produkty były pozbawione konserwantów, ulepszaczy, sztucznych barwników i aromatów.

Rynek zdrowej żywności z każdym rokiem rozszerza się i dzięki temu konsumenci mają coraz to łatwiejszy dostęp do szerokie gamy produktów ekologicznych. Żywność ekologiczna posiada certyfikaty potwierdzające pochodzenie z rolnictwa ekologicznego. Taki certyfikat daje pewność, iż podczas uprawy gleba, na której rosła żywność nie była wspierana sztucznymi nawozami, a sama roślina nie była modyfikowana genetycznie. W dzisiejszych czasach dużo słyszy się, aby unikać żywności przetwarzanej. Wracamy do korzeni szukając produktów jak najbardziej naturalnych. Na wprost tym oczekiwaniom wychodzi żywność ekologiczna. Celem rozwoju rynku żywności ekologicznej jest nie tylko dostarczenie konsumentom naturalnej, pozbawionej chemii żywności, ale także dbanie o środowisko naturalne: wodę, glebę, powietrze, a także życie zwierząt hodowlanych. Dobrym przykładem są na przykład hodowle kur. Świadomość konsumentów dotycząca sposobu hodowli kur przyczynia się do zwiększania jakości życia tych zwierząt. Gospodarstwa ekologiczne mają zapewnić godne warunki hodowlane, czyli kury nie mogą być trzymane w klatkach i muszą przebywać na wolnym wybiegu.

Warto świadomie dokonywać wyborów konsumenckich, gdyż kupując dany produkt wspieramy konkretne rolnictwa, hodowle. Żywność ekologiczna ma obowiązek sprostać wszelkim wymaganiom dotyczącym rolnictwa ekologicznego narzuconym przez Unię Europejską.


autor Vaxx  http://www.publikuj.org/zywnosc_ekologiczna_16909.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz