środa, 14 marca 2012

Kurczak po chińsku

Kolejne proste i szybkie danie :) I do tego bardzo smaczne, jeżeli ktoś gustuje w kurczaku połączonym z miodem i ananasem <3.  Jest to przepis na 2 porcje ;)

SKŁADNIKI:


  • Fix do potraw chińskich Knorr
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry ananasa pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • pół  czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • kawałek pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyżka sosu sojowego( nie koniecznie musi być)
  • przyprawa do kurczaka, curry
  • Makaron ryżowy nitki




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu (tzn rozpuszczamy w 300ml wody)
2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka i curry ( można zamarynować go wcześniej wtedy nabierze smaku od środka).
3. Podsmażamy ok 5 minut, a następnie przekładamy z patelni na inny talerz
4. Na tą sama patelnie dajemy 4 łyżki miodu i dodajemy ananasa- podsmażamy na małym ogniu ok 3 minut
5. Do ananasa dorzucamy ponownie kurczaka i mieszamy. Dodajemy pokrojoną paprykę i pora, skrapiamy sosem sojowym mieszamy i dusimy na małym ogniu ok 3 minut.
6. Całość zalewamy fixem i gotujemy do momentu wrzenia.

Całość podajemy z przygotowanym makaronem lub ryżem ;)






SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz