- mięso mielone wieprzowe 1 kg
- mąka tortowa ( 1 łyżka )
- bułka tarta
- pół cebuli
- 1 bułka
- 2 żółtka
- sól, pieprz ( inne przyprawy wg uznania )
- koncentrat pomidorowy
- 2 saszetki sosu bolońskiego
1. Bułkę moczymy w wodzie
2. Do dużej miski wrzucamy mięso, żółtka, rozmoczoną bułkę, 1 łyżkę mąki tortowej, sól pieprz i przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy i zagniatamy. Tworzymy kulki które posypujemy lekko bułką tartą
3. Pulpeciki smażymy na rozgrzanej patelni ( na złoty kolor)
4. W dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy pół cebuli pokrojonej w kostkę, wlewamy wodę ( ilość wody zależy od tego ile chcemy uzyskać sosu). Dodajemy w opakowania sosu bolońskiego - mieszamy
Kiedy sos jest za rzadki należy go zagęścić wodą z mąka tortową. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego
5. Doprawiamy sos do smaku i czekamy do momentu aż sos zacznie się gotować
6. Wrzucamy pul;pety i na małym ogniu gotujemy całość niecałe 30 minut
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz