wtorek, 7 lutego 2012

krem brokułowy z groszkiem

SKŁADNIKI:

  • 1 BROKUŁ
  • 1 ŚREDNIA CEBULA
  • 1 PUSZKA GROSZKU
  • 2 KOSTKI ROSOŁOWE
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • ŚMIETANA 30 %
  • SÓL, PIEPRZ DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA







1. Brokuła kroimy bez łodyg wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy aż zmiękną
2. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni i odstawiamy
3. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1l ciepłej wody (dobrze mieć większy garnek ponieważ wrzucamy później do niego wszystkie składniki)
4. Do garna z rozpuszczonymi kostkami wrzucamy brokuły, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zielony groszek z puszki( wodę z puszki wylewamy jest nam nie potrzebna) 
5. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
6. Gotujemy do czasu wrzenia w międzyczasie dolewając śmietanę i doprawiamy do smaku

SMACZNEGO ;)

KIEDY NIE MAM GROSZKU PTYSIOWEGO
KROJĘ W KOSTKĘ KROMKI CHLEBA I PODSMAŻAM NA PATELNI
I MAMY PRZEPYSZNE GRZANKI 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz