poniedziałek, 5 marca 2012

Pulpety w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone wieprzowe 1 kg
  • mąka tortowa ( 1 łyżka )
  • bułka tarta
  • pół cebuli
  • 1 bułka 
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz ( inne przyprawy wg uznania )
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 saszetki sosu bolońskiego 

1. Bułkę moczymy w wodzie
2. Do dużej miski wrzucamy mięso, żółtka, rozmoczoną bułkę, 1 łyżkę mąki tortowej, sól pieprz i przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy i zagniatamy. Tworzymy kulki które posypujemy lekko bułką tartą
3. Pulpeciki smażymy na rozgrzanej patelni ( na złoty kolor)
4. W dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy  pół cebuli pokrojonej w kostkę, wlewamy wodę ( ilość wody zależy od tego ile chcemy uzyskać sosu). Dodajemy w opakowania sosu bolońskiego - mieszamy
Kiedy sos jest za rzadki należy go zagęścić wodą  z mąka tortową. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego
5. Doprawiamy sos do smaku i czekamy do momentu aż sos zacznie się gotować
6. Wrzucamy pul;pety i na małym ogniu gotujemy całość  niecałe 30 minut


SMACZNEGO 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz